Nooit had communicatieadviseur Francis eraan gedacht om bij een waterschap te werken, omdat ze uit de commerciële sector kwam. “Wat ik wél zeker wist is: ik wil doen wat ertoe doet. Wat ons waterschap bijzonder maakt is dat er volop vrijheid is om je te ontwikkelen. Zo hebben we samen met collega’s onze jongerennetwerkorganisatie Jong HDSR opgericht en zijn we bezig met diversiteit en inclusiviteit.”
“Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de techniek zocht ik naar een uitdaging waar ik lokaal en maatschappelijk verantwoord aan het werk kon gaan. Na verder onderzoek wist ik het zeker: ik wil werken bij een waterschap. Zeker met het oog op de toekomst, waar nog vele veranderingen op komst zijn in verband met duurzaamheid en terugwinning.,” aldus technisch specialist werktuigbouw Jon.”
De overstap naar een waterschap was spannend voor ‘teamleider strategie & ontwikkeling’ Gabby, omdat het een onbekend terrein was. “Gelukkig bleek al snel dat ik een prima keuze had gemaakt. De verantwoordelijkheden worden hier laag belegd. Ik krijg vertrouwen en hoef niemand mijn vrije dagen of declaraties te laten goedkeuren. Heerlijk dat dat kan!”
Omgevingsmanager Jan-Willem ziet het als een groot voordeel dat hij zijn technische kennis kan inzetten bij zowel het gebiedsproces als alle benodigde onderzoeken en procedures. Hierbij hebben vragen die gaan over landschapsgeschiedenis zijn extra aandacht. “Wanneer ik over een dijk door het polderlandschap fiets, zie ik waarschijnlijk hele andere dingen dan andere mensen zien."
“Als je wilt werken aan waterbouwprojecten, dan moet je simpelweg bij een waterschap komen. Maar wat maakt waterbouwprojecten zo interessant? Waterbouw is niet in beton gegoten, niks ligt vast. Dat vraagt van mij en ons ingenieursbureau veel creativiteit.” aldus Ivan van den Dungen, Technisch Manager Sterke Lekdijk bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).