“Ik kreeg de kans om door te groeien, om uitdagingen aan te pakken en mijn talent verder te ontwikkelen.”

Nooit had communicatieadviseur Francis eraan gedacht om bij een waterschap te werken, omdat ze uit de commerciële sector kwam. “Wat ik wél zeker wist is: ik wil doen wat ertoe doet. Wat ons waterschap bijzonder maakt is dat er volop vrijheid is om je te ontwikkelen. Zo hebben we samen met collega’s onze jongerennetwerkorganisatie Jong HDSR opgericht en zijn we bezig met diversiteit en inclusiviteit.”

“Een beslissing die breed gedragen wordt is de sleutel tot succes”

Hielke werkt alweer vier jaar bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en hij geniet zichtbaar van zijn werk. Vol enthousiasme praat hij over zijn projecten en de impact die het heeft op de omgeving.

“De sfeer is hier hartstikke goed en echt iedereen is behulpzaam.”

De overstap naar een waterschap was spannend voor ‘teamleider strategie & ontwikkeling’ Gabby, omdat het een onbekend terrein was. “Gelukkig bleek al snel dat ik een prima keuze had gemaakt. De verantwoordelijkheden worden hier laag belegd. Ik krijg vertrouwen en hoef niemand mijn vrije dagen of declaraties te laten goedkeuren. Heerlijk dat dat kan!”

“Ik ben de oren en ogen van het waterschap.”

Omgevingsmanager Jan-Willem ziet het als een groot voordeel dat hij zijn technische kennis kan inzetten bij zowel het gebiedsproces als alle benodigde onderzoeken en procedures. Hierbij hebben vragen die gaan over landschapsgeschiedenis zijn extra aandacht. “Wanneer ik over een dijk door het polderlandschap fiets, zie ik waarschijnlijk hele andere dingen dan andere mensen zien."

“De kennis ligt niet bij de markt, die ligt bij ons”

“Als je wilt werken aan waterbouwprojecten, dan moet je simpelweg bij een waterschap komen. Maar wat maakt waterbouwprojecten zo interessant? Waterbouw is niet in beton gegoten, niks ligt vast. Dat vraagt van mij en ons ingenieursbureau veel creativiteit.” aldus Ivan van den Dungen, Technisch Manager Sterke Lekdijk bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

“Een uitdaging waar ik mijn bijdrage lever aan de techniek waar iedereen (onbewust) gebruik van maakt.”

“Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de techniek zocht ik naar een uitdaging waar ik lokaal en maatschappelijk verantwoord aan het werk kon gaan. Na verder onderzoek wist ik het zeker: ik wil werken bij een waterschap. Zeker met het oog op de toekomst, waar nog vele veranderingen op komst zijn in verband met duurzaamheid en terugwinning.,” aldus technisch specialist werktuigbouw Jon.”

“Werk je buiten, dan levert dat kennis op”

Onze rayonmedewerker Richard Korver zit rustig achterover, terwijl hij over een probleem vertelt dat hij samen met zijn collega's wist op te lossen. "Doordat ik mijn gebied goed ken, weet ik hoe het water zich beweegt door de regio. Zo kwam ik op het idee om niet ter plekke het probleem op te lossen, maar om de weg van het water te volgen."

"We zijn geen parkeerwachters”

Toezichthouders zijn de oren en ogen in het veld. Ze zijn zichtbaar, toegankelijk en krijgen diverse belangen van dichtbij mee. Het buiten zijn en het contact met verschillende belanghebbenden draagt eraan dat hun rol onmisbaar is. Toch beseft Jos ook wel dat het niet altijd even gemakkelijk is. Want waar regels zijn, zullen ze ook gehandhaafd moeten worden.

Hoe geef je sturing in vrijheid?

We zijn er dol op; vrijheid. Als je naar muskusratten speurt, is er niemand die op je let. Als je ergens veel van weet, kunnen weinigen je corrigeren. Veel mensen in onze organisatie werken graag autonoom. Ondertussen is sturing noodzakelijk om de krachten te bundelen, om onze doelen te bereiken. Hoe doe je dat? Sturen in vrijheid? We vroegen het aan Leon Nieuwland, programmadirecteur en ambtelijk opdrachtgever van veranderopgaves zoals de Sterke Lekdijk en onderdelen van de Digitale transitie.