Interview

Een beslissing die breed gedragen wordt is de sleutel tot succes

"We hebben het denk ik over een verhoging van ongeveer 2 centimeter water. Niemand zal het zien, maar er zijn heel veel mensen bij betrokken. Die centimeters bepalen uiteindelijk wel of we water in een bepaald gebied langer vast kunnen houden, of bepaalde bloemsoorten hierdoor beter kunnen groeien en wanneer de boeren hun koeien naar buiten kunnen laten gaan.” Het zijn slechts enkele van de vele voorbeelden die Hielke van der Ster geeft over de impact van zijn werk. "Ik wil ervoor zorgen dat aan het einde van de rit het beste plan of de beste oplossing op tafel ligt, waar iedereen zich in kan vinden!"

Polderen

Hielke werkt alweer vier jaar bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en hij geniet zichtbaar van zijn werk. Vol enthousiasme praat hij over zijn projecten en de impact die het heeft op de omgeving. "We hebben niet voor niets de term 'polderen'. Nederland is een land van water waar heel veel mensen op een kleine oppervlakte wonen. Al deze mensen hebben verschillende belangen en meningen die ze maar al te graag laten horen. Het bij elkaar brengen van al die belangen vind ik een van de leukste aspecten van mijn werk."

Van begin tot einde

Voor Hielke was het ooit een heel bewuste keuze om voor een waterschap te gaan werken. "Als je bij een adviesbureau werkt, zit je meer vast aan de kaders van de opdracht. Bij het waterschap ben ik eigenaar van de projecten die ik van begin tot eind kan vastpakken. Bovendien wil ik zelf geen expert zijn op één vakgebied. Hier kan ik vertrouwen op collega's die wel die expertise hebben, zoals ecologen, hydrologen of collega's van ons ingenieursbureau of van waterbeheer. Met hun kennis kan ik een project goed leiden en het gesprek aangaan met alle betrokken partijen." Hielke blijft hiermee benadrukken hoe belangrijk het is om de omgeving bij het proces te betrekken. Volgens hem is een beslissing die breed gedragen wordt de sleutel tot succes.

Het systeem moet kloppen

"Of het team Planvorming nu gevraagd wordt om een oplossing te bedenken of een plan te beoordelen, de oplossing die Hielke met zijn collega's bedenkt, resulteert vaak in een rapport dat maar weinig mensen zullen lezen. "Dus eigenlijk ben ik slechts een klein radertje", zegt Hielke met een grote glimlach. "Het gaat mij niet om dat rapport of die paar centimeters meer of minder water. Ik wil ervoor zorgen dat het besluit dat genomen wordt, de juiste weg heeft afgelegd en het systeem klopt. We moeten begrip hebben voor alle betrokken partijen en een oplossing vinden die door iedereen gedragen wordt."

Wil jij net als Hielke bij HDSR komen werken?

Bekijk of een interessante vacature hieronder staat of zoek deze op via de hulptool. Wellicht als omgevingsmanager?

Vind je ideale baan

Pas hieronder de filters toe die voor jou van toepassing zijn. Geen baan gevonden? Kom later nog eens terug!
Filter
Vacature

Technisch Innovatiemanager

Als innovatiemanager draag je actief bij aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die niet alleen de veiligheid van onze regio waarborgen, maar ook een blijvende positieve impact hebben op onze leefomgeving. Deel jij onze ambities?