ONZE VERHALEN

Zuiver

"Afvalwater: eigenlijk een achterhaalde term"

Afvalwater klinkt misschien als iets vies en onbruikbaars, maar dat is niet meer zo. Tegenwoordig kunnen we allerlei waardevolle grondstoffen uit afvalwater halen.

Techniek

Er staat echt iets tastbaars als het project klaar is

Na jaren van voorbereiding is het moment dat de eerste bouwkranen op een dijk of bij een sluis verschijnen, voor Marinka de Vos, manager projectbeheersing bij HDSR, nog altijd bijzonder. “Mijn werk speelt zich grotendeels achter een laptop af. Maar zodra een project buiten zichtbaar wordt, besef je extra waarvoor je het doet.”

ICT
Jong HDSR

‘Ik werk indirect mee aan het behoud van dijken’

Prithvi werkt als IT-er bij HDSR mee aan de veiligheid van onze dijken. Hoe hij dat ziet? Je leest het hier.

Techniek
Jong HDSR

Extreme weersomstandigheden komen steeds dichterbij

Na zijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft besloot Jasper bij een waterschap te solliciteren. Reizen naar landen in Afrika en Azië hadden hem de ogen geopend. “In Indonesië zag ik het rioolwater door de straten stromen. Ik realiseerde me hoe bevoorrecht wij zijn met schoon water en veilige dijken. Daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren.”

Strategie

We moeten de grilligheid van het klimaat accepteren

Hoe richt je een gebied zo in dat het risico op wateroverlast bij extreme buien zo klein mogelijk is? Hoe ga je om met sterke schommelingen tussen droge en natte periodes? Dit soort ruimtelijke vraagstukken vormen het werk van Arnoud van Spronsen, adviseur klimaatadaptatie bij HDSR. “Wateroverlast is nooit helemaal te voorkomen.”

Bedrijfsvoering

Vertrouwelijkheid is belangrijk in mijn functie

Goochelen met agenda’s. Zo zou je het werk van Isyanti Veldhuizen kunnen omschrijven. “Als het is gelukt om een grote vergadering met mensen van binnen en buiten de organisatie in te plannen, dan is dat wel even een ‘yes-moment’!”

Strategie

"Het is leuk om je in je eigen leefomgeving te verdiepen!"

Een goede waterkwaliteit levert gezonde en diverse natuur op. Jannet moedigt iedereen aan om zelf waterkwaliteit te meten: "Kijk eens onder water!"

Strategie

Weten wat je aan elkaar hebt als het een keer mis zou gaan

We hebben het water zoveel mogelijk naar onze hand gezet, maar water blijft onvoorspelbaar. Mariël bereidt haar collega's en omgeving voor op crises.

Bedrijfsvoering
Jong HDSR

Met een frisse blik scherpe vragen stellen

Vragen stellen aan collega’s met veel ervaring is niet altijd makkelijk als junior. Maar Annemieke merkt dat haar frisse blik wordt gewaardeerd. “Ik heb dezelfde vragen als inwoners: waarom is deze brug afgesloten? Waarvoor betalen we waterschapsbelasting?"

Muskusrattenbeheer

‘Dit werk heeft ook een educatief karakter’

Wesley begrijpt dat burgers soms moeite hebben met zijn beroep. Maar bestrijding is nu eenmaal noodzakelijk voor behoud van de dijken. "Als ik dit uitleg begrijpen de meesten het wel. Zo heeft mijn werk ook een educatief karakter.”

Muskusrattenbeheer

Knaagsporen, ontlasting en zwembaantjes

Zijn leven tussen het riet kan bijna niet méér verschillen dan zijn baan hiervoor. Al op zijn zeventiende fietste hij naar de dealer waar hij autoverkoper was. Waar hij écht gelukkig van wordt: in het veld zijn.

Muskusrattenbeheer

Nick was schilder en werd muskusrattenbeheerder

Nick laat zien dat het nooit te laat is om je hart te volgen, zelfs als het betekent dat je uit je comfort zone moet stappen. Hij volgt zijn passie en waagt de sprong.

Bedrijfsvoering
Jong HDSR

Je krijgt hier volop ruimte voor ontwikkeling

Een ontdekkingsreis noemt ze het, haar eerste echte baan als medewerker Communicatie bij HDSR. Een reis langs kennis over waterbeheer, haar eigen talenten en de vele facetten van het communicatievak.

ICT

IT’er met luisterend oor en hart voor water

Voordat ik hier kwam, had ik ook geen beeld van een waterschap. Maar toen ik in mijn eerste week meeliep bij een rioolwaterzuivering, was ik meteen verkocht. Ik realiseerde me dat als bepaalde systemen niet werken, we zonder schoon water zitten. Dat geeft extra impact aan je werk.

ICT

Bruggenbouwer tussen ICT en de rest van de organisatie

Mark Barten bereidt met zijn team de organisatie voor op veilige dataopslag in de cloud. “Ik ben geen diehard ICT’er, maar een bruggenbouwer tussen ICT en de rest van de organisatie.”

Strategie

De bodem begrijpen voor voldoende water

Als er sprake is van een crisis, dan ben je al te laat. Grondwater reageert traag. Het draait erom die crisis te voorkomen. Als geohydroloog bij HDSR focust Willem-Jan Dirkx zich op de grondwatersituatie van de toekomst.

Bedrijfsvoering
Jong HDSR

‘Hier werken jongeren met passie voor water en klimaat’

Als je eenmaal ziet hoe belangrijk water is, blijft het fascineren. Zeker in deze tijd van droogte en klimaatverandering. Binnen en buiten HDSR ontmoet ik veel leeftijdgenoten die ook enthousiast zijn over water. Daar krijg ik energie van

Strategie

Water, werk en liefde voor het Veenweidegebied

Het water is niet van ons. Het water is van ons allemaal. Wij proberen het alleen zo te regelen dat de leefomgeving veilig, gezond en prettig is. Hoe belangrijk dat is, dat weet ik als geen ander. Ik ben geboren en getogen in het veenweidegebied. Ik ben een poldermens. Of dat nog uitmaakt in mijn werk? Dat denk ik wel.

Toezicht & handhaving

Toezichthouder: tussen wetten, water en goede gesprekken

Michelle is toezichthouder bij het waterschap. Een baan waarin het gaat om de balans tussen wet- en regelgeving en aan de andere kant de leefwereld van inwoners, bedrijven en recreanten. Ze wist al snel dat ze geen gewone kantoorbaan wilde: “Ik sta liever met mijn voeten in het water.”

Strategie

Samen met 'de boer’ werken aan oplossingen: “Ga maar eens in hun schoenen staan”.

"Ik begrijp de impact van wat er op dit moment allemaal op de boeren af komt. Voor ieder type boer en afhankelijk van de plek van zijn bedrijf zijn de uitdagingen verschillend."

Techniek

Dijken en data; analyses voor nu en in de toekomst

“We houden bij het waterschap regelmatig crisisoefeningen. Maar een echte hoogwatergolf, zoals afgelopen winter, is natuurlijk extra interessant ”

Jong HDSR

Jeugdige Waterraad werkt mee aan visie voor duurzaamheid en aquathermie voor HDSR

De jeugdige Waterraad werd begin dit jaar bijeengeroepen om mee te werken aan een visie op duurzaamheid en aquathermie. Twee belangrijke thema's voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijlanden.

Jong HDSR

Waterraad excursie: verleden, heden en toekomst van de Sterke Lekdijk

Het is precies 400 jaar geleden dat een van de grootste dijkdoorbraken aan de Lek plaatsvond. Alle reden dus voor de Waterraad van HDSR om zich eens te verdiepen in het verleden, heden en toekomst van de Lekdijk.

Bedrijfsvoering

Wat-er werkt: Een campagne om ons werk zichtbaar te maken

Als waterschap heeft HDSR stevige ambities. om die ambities waar te maken zijn er geregeld nieuwe collega's nodig om dit boeiende werk uit te kunnen oefenen. Een flinke uitdaging voor het recruitment team dat moet opboksen tegen een bekendheidsprobleem in een krappe arbeidsmarkt.

Waterbeheer

Hoe ontwikkel je een fascinatie voor dijken?

Hoe ontwikkel je een fascinatie voor dijken? Voor sommigen gebeurt dit heel geleidelijk. Voor Claudia van Ackooij, Assetmanager Waterkeringen bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), was het de bijna-ramp van 1995.

Strategie
Jong HDSR

Succesvolle Samenwerking en Kennisuitwisseling in Colombia

Collega Marc Wessels zet zich in voor het Blue Deal programma InspirAgua tijdens zijn werkbezoek aan Colombia. Samen met collega’s Mariël Nieuwenhuis en Willem Messer heeft hij bijgedragen aan de versterking van de crisisorganisatie van onze partners in Cali en Neiva.

Strategie

Susan Graas ontrafelt de waterpuzzel: uitdagingen in Planvorming en Peilbesluiten.

"Mensen zien de nut en de noodzaak van ons werk steeds beter. Ons werk deed er altijd al toe, maar het lijkt nu urgenter dan ooit."

Strategie

Het is nu tijd voor actie om de biodiversiteit in en langs het water verder te verbeteren. Dit is nodig voor een leefbare wereld.

Om de leefbaarheid van ons gebied te vergroten, moeten we nu actie ondernemen. Het is vijf voor twaalf.

Techniek

‘Ik wil graag projecten doen waar je doorheen kunt fietsen."

We praten met Peter Hesen, voormalig projectmanager van het project ‘Uitbreiding Capaciteit Klimaatbestendige Water Aanvoer’ (KWA+). Momenteel is hij nog aan het project verbonden als adviseur. Waar heeft hij wakker van gelegen en wat vindt hij zo leuk aan KWA+? We zijn benieuwd wat hij meeneemt van het project.

Waterbeheer

Als gebiedsbeheerder ben je de schakel tussen binnen en buiten.

“Wij werken niet in projecten, we zijn als het ware een gebiedsexpert. We weten van het watersysteem in ons gebied hoe het functioneert, wat er allemaal speelt en waar er mogelijke problemen zijn. Vanuit die kennis adviseren we anderen, zoals collega’s, gemeentes en burgers. Als gebiedsbeheerder ben je de schakel tussen binnen en buiten.”

Strategie

Collega Sita genomineerd voor Ambtenaar van het jaar 2023

". Als ze met een idee naar me komt, weet ik dat het de moeite waard is. Dat we er dingen van gaan leren die ons verder helpen om de waterkwaliteit buiten te verbeteren. "

Muskusrattenbeheer

RTV Utrecht: "Hoe klein ze ook zijn, voor ons vormen ze wel een gevaar"

Ferry is muskusrattenbeheerder en doet zijn verhaal aan RTV Utrecht.

Techniek
Bedrijfsvoering

We zijn er dol op; vrijheid

“Sturing komt vaak om de hoek kijken op het moment dat je keuzes maakt”, vertelt Leon. “Gaan we bijvoorbeeld voor innovatie of gaan we voor snelheid?"

Toezicht & handhaving

Het DNA van VTH

"Aan de ene kant heb je het belang van de vergunningaanvrager. Aan de andere kant hebben we het belang van het waterschap. Het is onze uitdaging om deze belangen bij elkaar te brengen. Mijn manager noemde dit eens 'het DNA van VTH'.

Waterbeheer

“Werk je buiten, dan levert dat kennis op “

Doordat ik mijn gebied goed ken, weet ik hoe het water zich beweegt door de regio. Zo kwam ik op het idee om niet ter plekke het probleem op te lossen, maar om de weg van het water te volgen.

Techniek
Video

Dit is waarom ik juist nu bij een waterschap wilde gaan werken.

"Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de techniek zocht ik naar een uitdaging waar ik lokaal en maatschappelijk verantwoord aan het werk kon gaan. Waarom?

Strategie
Techniek

“Ik ben de oren en ogen van het waterschap.”

Jan-Willem ziet het als een groot voordeel dat hij zijn technische kennis kan inzetten bij zowel het gebiedsproces als alle benodigde onderzoeken en procedures. Hierbij hebben vragen die gaan over landschapsgeschiedenis zijn extra aandacht.

Strategie
Video

De sfeer is hier hartstikke goed en echt iedereen is behulpzaam.

"Gelukkig bleek al snel dat ik een prima keuze had gemaakt. De verantwoordelijkheden worden hier laag belegd. Ik krijg vertrouwen en hoef niemand mijn vrije dagen of declaraties te laten goedkeuren. Heerlijk dat dat kan!”

Strategie
Jong HDSR

Een beslissing die breed gedragen wordt is de sleutel tot succes

"We hebben het denk ik over een verhoging van ongeveer 2 centimeter water. Niemand zal het zien, maar er zijn heel veel mensen bij betrokken. Die centimeters bepalen uiteindelijk wel of we water in een bepaald gebied langer vast kunnen houden, of bepaalde bloemsoorten hierdoor beter kunnen groeien en wanneer de boeren hun koeien naar buiten kunnen laten gaan.”

Muskusrattenbeheer

Eén muskusrat graaft per jaar 13 kruiwagens vol met grond weg.

Beheren van muskusratten is belangrijk voor Iedereen. Justin legt uit waarom.

Video
Bedrijfsvoering
Jong HDSR

Ik wilde iets betekenisvol doen met mijn werk. Daar krijg ik energie van.

Techniek

De kennis ligt niet in de markt, maar bij ons!

“Als je wilt werken aan waterbouwprojecten, dan moet je simpelweg bij een waterschap komen. Maar wat maakt waterbouwprojecten zo interessant? Waterbouw is niet in beton gegoten, niks ligt vast. Dat vraagt van mij en ons ingenieursbureau veel creativiteit.”

Mis jouw droombaan niet!

Blijf op de hoogte van nieuwe en relevante vacatures. Stel een job alert in en wij zorgen ervoor dat je een update krijgt zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is!